Bebine prve noći

Bebina prva noć kod kuće može da izgleda kao vrlo krupan događaj. Da vam pomognemo da spremno zakoračite u nju, pripremili smo vam ovaj pokazni video i korisne vodiče.

Kako da: Prva noć kod kuće

Prva noć kod kuće ne mora da bude problem uz ove korisne savete

Čim novorođenče stigne u vaš dom, otkrićete da se njegov ritam spavanja umnogome razlikuje od vašeg. Novorođenčad mnogo spava - u stvari, većina spava do 16-18 sati dnevno - ali nikada više od tri ili četiri sata u kontinuitetu. Tokom prvih nekoliko meseci, vaša beba će se naizmenično uspavljivati i buditi svakog sata tokom dana (i noći!). Često buđenje je savršeno normalno. Tokom prvih nekoliko nedelja, trebalo bi da reagujete brzo - za oko 30 sekundi do minut. Većina novorođenčadi nije u stanju da se sama ponovo uspava.

Kasnije, kada vaša beba bude starija - otprilike dva do četiri meseca - možete joj dati šansu da se sama opusti i uspava.

Novorođenče može da se probudi iz mnogo razloga, ali najčešće zbog toga što je gladno ili treba da mu se promeni pelena. Što bolje budete upoznavali svoju bebu znate svoju bebu, znaćete kada i koliko brzo da reagujete. Svakako bi trebalo da brzo reagujete na iznenadne promene u utvrđenom bebinom ritmu spavanja - to može biti signal za bolest, bol, glad ili nelagodu zbog izbijanja zuba.

Sve bebe se razlikuju

Naučite da prepoznate znake pospanosti kod vaše bebe. Većina mališana postane pomalo plačljiva kada ih sustigne umor. Jedni trljaju oči, vuku uši ili zure u prazno. Odvedite bebu na spavanje čim vam pokaže da je umorna.

Povratak na spavanje

Da biste umanjili šanse za pojavljivanje sindroma iznenadne smrti odojčeta, uvek postavljajte bebu da spava na leđima, a ne na stomaku. Beba bi trebalo da spava na čvrstom madracu, bez pufnaste, meke posteljine, bez plišanih igračaka i štitnika za ogradicu kolevke.

Razlika između dana i noći

Iako su bebe vrlo nepredvidive tokom prvih nekoliko meseci, valjalo bi da ih naučite da je noću vreme za spavanje, a danju za igru. Kada beba zaspi tokom dana, potrudite se da svetlo i buku zadržite na istom nivou kao i do tada. Nakon hranjenja bebe ili promene pelena, stimulišite je toplim i nežnim govorom, igrom, pomerajte njene ruke i noge ili joj dajte igračke. Noću, postupite obratno, isključite svetlo ili koristite noćno osvetljenje, hranite i presvlačite bebu u što većoj tišini i smanjite interakciju samo na nežne zagrljaje. Uskoro ćete primetiti da beba počinje da sve duže spava noću.

Uspostavite večernji ritual

Bebe opuštaju ustaljeni rituali. Poželećete da utvrdite ritual pre odlaska na spavanje, kojim ćete učvrstiti temelje za mesece koji dolaze. Na primer, pokušajte sa redovnim toplim kupkama, masažom i trenucima spokoja. Ovo može da pomogne da se novorođena beba opusti i lakše zaspi.

Ispavajte se i sami

Konačno, iskoristite bebinu dremku da i sami uhvatite malo sna. Ma koliko vam delovalo da je ovo pogodan trenutak da uradite još posla, bolje odspavajte i vi kad već beba spava.