Uobičajena stanja

Postoji nekoliko uobičajenih stanja kože koja mogu da se pojave kod bebe i u većini slučajeva su potpuno bezazlena. Molimo vas kliknite na link ispod da pročitate o nekim uobičajenim stanjima, ali uvek imajte na umu da ukoliko imate neke nedoumice ili brige obavezno porazgovarate o tome sa vašim lekarom ili babicom.

Temenjača

Kada ste zamišljali sve moguće stvari dok ste se pripremali za bebu, sigurno niste mogli ni da pomislite na ljuspice peruti koje joj prekrivaju glavu. Vaše novorođenče može, zapravo, imati ljuspaste komadiće na glavi i obrvama. To se zove temenjača ili seboreični dermatitis, i veoma je uobičajen kod male odojčadi. Uglavnom se pojavljuje u prvim nedeljama života i lagano se povlači u narednim nedeljama ili mesecima. Većina slučajeva temenjače iščezne do osmog ili dvanaestog meseca.

Iako bi moglo da vam izgleda kao dobra ideja, ni slučajno nemojte da pokušavate da noktima skidate ljuspice! Jedan od načina je da ih omekšate masažom uljem za bebe. Nanesite JOHNSON'S® Baby ulje na bebinu kosu i skalp. Neka ulje odstoji nekoliko minuta da bi omekšalo krastice. Zatim uzmite češalj sa mekim zupcima i očistite bebin skalp blagim sredstvom za negu koje ne pecka oči. Možete da koristite JOHNSON'S® Baby TOP-TO-TOE® kupku blago sredstvo za negu ili ako vaša beba ima puno kose možete da koristite JOHNSON'S® Baby šampon. Nanesite malu količinu na frotir i nežnim kružnim pokretima uklonite krastice i ulje sa bebine glave. Iako temenjača ružno izgleda, ipak je bezopasna. Svakako, ako imate dodatna pitanja ili se dogodi da temenjača zadeblja, postane crvena i iziritirana, ili se proširi i na druge delove tela pozovite babicu ili posetite lekara.

Budite izuzetno obazrivi kada masirate ili kupate delove oko fontanele ili mekane delove bebine glave.

Pelenski osip

U nekom trenutku, mnoge bebe iskuse pelenski osip. Za više informacija o osipu od pelena i zaštiti, posetite naš vodič za negu pelenske regije.

Ekcem i suva koža

Ekcem i suva koža su veoma česti kod beba. Saznajte više o ovim stanjima ovde.

Akne odojčeta

Kod skoro 20% beba se pojave akne. U prvih nekoliko meseci se one uglavnom povuku same. Moguće je pojavljivanje bubuljica ili manjeg osipa. Male bele bubuljice ili tačkice zvane milia se uglavnom pojavljuju na licu, i to na nosu i bradi. Ne izazivaju svrab, pa neće smetati vašoj bebi. One se javljaju kao rezultat nesazrelih znojnih žlezda i hormona od vaše trudnoće i proći će bez nekog posebnog tretmana.  

Piling 

Prvih dana ćete primetiti da se koža vaše bebe ljušti – naročito na dlanovima, tabanima i zglobovima. Ovo je sasvim normalno, a posebno ako je beba rođena nakon predviđenog termina. Ovo prestaje nakon nekoliko dana. Nanosite hidratantno sredstvo za bebe kako bi koža ostala mekana.