Ekcem i suva koža

Ekcem je hronično upalno stanje koje pogađa oko 20% beba, posebno bebe iz porodica koje su nasledno podložne kožnim iritacijama, astmi ili alergijama. Uglavnom je praćeno periodima izbijanja sa trenucima bez ili sa malo simptoma. Kod beba se uglavnom javlja kao crveni, iritirani osip i svrab na licu i temenu. U nekim slučajevima, određena hrana (kravlje mleko, jaja, pšenica ili pomorandže) može da izazove napad.

Ekcem se kod beba uglavnom pojavljuje u vidu osipa na rukama, licu, vratu, laktovima i zadnjem delu kolena, ali može da se raširi i na ostale delove. Ako je stanje ozbiljnije, svakako morate da razgovarate sa lekarom. Sledi nekoliko predloga kako da se ophodite prema koži sa ekcemom, kao i prema ekstremno suvoj ili osetljivoj koži:

  • Izbegavajte stvari za koje smatrate da izazivaju svrab, kao što su prašina, trava, korov, vunena odeća i određeni sapuni, deterdženti, omekšivači i parfemi. Može da vam pomogne vođenje dnevnika da biste utvrdili uzrok.
  • Kupajte bebu kraće nego inače, ne više od 5-10 minuta, u toploj, ne previše vrućoj, vodi. U kupku možete da dodate posebno formulisano ulje.
  • Koristite blago sredstvo za negu kože ili šampon specijalno napravljen za bebe sa osetljivom kožom. Budite posebno obazrivi kod regija koje su često izložene spoljnim uticajima.
  • Nakon kupanja, osušite kožu tapkanjem mekanim peškirom i odmah zatim nanesite hidratantno sredstvo. Nikako ne trljajte kožu.
  • Hidrirajte kožu više puta dnevno, a posebno nakon kupanja.
  • Koristite kremu koja omekšava, nanoseći je na kožu pokretima na dole.

Iako ekcem može biti iritirajuće stanje, posebno u stanjima izbijanja, prateći sledeće savete možete olakšati vašoj bebi.

Za dodatne informacije, molimo vas da posetite babycentre.co.uk