Kako da okupate bebu

Možda ćete želeti ili, naprosto, biti u situaciji da kupate bilo u lavabou ili sudoperi (okrenite slavinu i postavite meke peškire ili podlogu na dno) ili u maloj plastičnoj kadici za kupanje beba smeštenoj u velikoj kadi. Zabava prskanja može da počne! 
 
Počnite sa samo nekoliko centimetara tople (ne vruće) vode – idealna temperatura vode je 37 stepeni. Promešajte vodu rukom da bi temperatura bila ravnomerna. Uvek proverite temperaturu vode unutrašnjom stranom ručnog zgloba, pre nego što postavite bebu u vodu. Jednom rukom lagano pridržavajte leđa, glavu i vrat bebe, i nežno je spustite u kadicu za kupanje. Nastavite da je pridržavate dok je kupate drugom rukom.
 
 
Počnite nežnim ispiranjem bebinih okica pamučnom vatom nakvašenom čistom, toplom vodom. Koristite novu vatu za svako oko i uvek obrišite od unutrašnjeg ugla ka spoljašnjem. Mekom krpom, obrišite deo oko bebinih usta, nos i celo lice, od sredine ka spolja. Obrišite nabore na vratu i ne zaboravite predeo iza ušiju!
 
Za mlađe bebe, navlažite peškir toplom vodom i koristite blago sredstvo za kupanje formulisano za bebe, kakva je, npr. JOHNSON'S® Baby TOP-TO-TOE® kupka. Ukoliko beba ima više kose, možda ćete morati da koristite blagi šampon, kao JOHNSON'S® Baby NO MORE TEARS®. Za pranje bebine kose, nakvasiti krpu i nanesite malu količinu šampona za bebe ili JOHNSON'S® Baby TOP-TO-TOE® kupku. Masirajte glavu vaše bebe. Ne ustručavajte se da laganim pokretima operete meke tačke (fontanele) na bebinoj glavi. Isperite dobro peškir mlakom vodom. Dodajte još vode na peškir i upotrebite ga za uklanjanje šampona sa bebine glave.
 
Pelenski predeo operite poslednji. Genitalije devojčica isperite od napred ka pozadi. Dečacima nežno operite penis isto u smeru od napred ka pozadi, i temeljno osušite. Izbegavajte povlačenje kožice.

Sada neka beba nekoliko minuta jednostavno uživa u toploj vodi. Sva novorođenčad vole ovaj trenutak. Polivajte šoljicom bebu da biste joj održali toplotu tela. Ne puštajte vodu direktno iz česme jer temperatura vode može da se iznenada promeni. Pazite prilikom podizanja bebe iz kade. Obavijte obe ruke oko bebinih grudi i, vodeći računa, da pridržavate bebinu glavu, podignite je iz kadice i brzo je umotajte u peškir. Odvojite nekoliko trenutaka da se mazite sa njom. Ovo je još jedan lep trenutak za vašu bebu: osećaće se toplo, zaštićeno, udobno umotana u peškir.

Osušite dobro sve kožne nabore, jer vlaga može dovesti do iritacije kože. Pre oblačenja, nanesite joj blagu hidratantno sredstvo za bebe. Hipoalergijski JOHNSON'S® Baby losion je klinički potvrđeno nežan i blag. Možete da koristite i JOHNSON'S® Baby ulje. Odvojite nekoliko trenutaka za masažu leđa, stomaka, ruku i nogu losionom ili uljem i pomozite bebi da se opusti.

Nanesite tanak sloj kreme koja se koristi na delovima ispod pelena da zaštitite bebu od uzročnika pelenskog osipa. Umotajte bebu u ćebe. Omotajte ga oko njenih nogu i preko sredine tela. Sada možete da joj očešljate kosicu mekom četkom.

Kupanje je savršen način da odvojite vreme za obaveze od vremena za spavanje, pružajući vam priliku da dodatno učvrstite veze sa svojom bebom. Sada je vaša divna i čista beba udobno umotana u ćebence. Baš na vreme za uspavanku. Uživajte!