Promene pigmenta?

Melasma

(promena pigmentacije na koži i vratu)

Takođe poznata i kao „trudnička maska“, melasma je pigmentna promena na koži, koja se pojavljuje u obliku tamnih mrlja na čelu, obrazima i vratu. Uzrokovana je povećanom produkcijom melanina, pigmenta tamnjenja, koji štiti kožu od ultraljubičastih zraka.

Kada izlazite napolje, zaštitite kožu visokim faktorom zaštite (SPF 30 ili više) i obavezno stavite šešir, jer svako izlaganje suncu može da dodatno potamni mrlje, pa će postati još vidljivije. Ukoliko smatrate da mrlje izgledaju ružno, pokušajte da koristite tamniju podlogu za šminku. Mrlje će početi da blede tri meseca nakon rođenja vaše bebe.

Linea Nigra

(crna linija na stomaku)

To je tamna, vertikalna linija, širine oko jednog centimetra, koja se pojavljuje na sredini stomaka i često prelazi preko pupka. Uglavnom se pojavljuje u drugom trimestru i uzrokovana je pigmentacijom kože na mestu gde se stomačni mišići istežu kako bi napravili mesta bebi koja raste.

Ova linija pigmentacije obično izbledi nakon par nedelja od porođaja, ali ćete možda morati malo da trljate da biste uklonili višak suve kože. Primetićete da su tamniji i ostali delovi tela sa pigmentacijom – kao što su bradavice, mladeži i pege, ali će i oni izbledeti vremenom.

Promene pigmenta?

Šta još mogu da uradim u vezi sa promenama pigmenta?

Za melasma i crnu liniju na stomaku, budite sigurni da u organizam unosite dovoljno folne kiseline, unoseći dodatke ishrani sa folnom kiselinom i hranu bogatu folatima kao što su integralne žitarice i zeleno lisnato povrće. Istraživanja su pokazala da nedostatak folne kiseline u organizmu može da pojača pigmentaciju.