Masaža bebe

Istraživanja su pokazala da masaža može da opusti bebe, popravi im san, i opusti ih kada su razdražljive. Masaža odojčadi bi trebalo da traje oko 15 minuta. Ne brinite ako imate na raspolaganju samo pet ili deset minuta: čak i kratka masaža je dovoljno dobra za vašu bebu. Izaberite toplu, tihu prostoriju i pustite muziku u pozadini, ako želite.

Losion ili ulje će pomoći da se smanji trenje i učiniće masažu još više umirujućom i opuštajućom. Uverite se da koristite proizvod koji je dovoljno blag za osetljivu kožu vašeg deteta. Bilo da odaberete losion ili ulje, sipajte na dlan količinu veličine novčića i protrljate ruke da biste ga lakše naneli.

Pokušajte sledeće poteze:

  • Položite ruke na bebu – započnite masažu tako što ćete položiti ruke na bebin stomačić. Ova tehnika se koristi pre masaže bilo kog dela tela i odličan je način da se beba opusti i oseti sigurnijom
     
  • Noge – Jednom rukom nežno pridržavajte bebin članak. Postavite drugu ruku na bebinu butinu, prateći njen oblik i povlačite je ka članku. Ritmično i nežno ponavljajte pokret, pa promenite ruku.
     
  • Stomačić – Čim bebi zaraste pupak, možete da počnete sa nežnom masažom stomačića. Ovo značajno poboljšava probavu i oslobađa stomačnih problema. Započnite kontakt sa bebinim stomačićem opuštenom i istovremeno sigurnom rukom. Ukoliko je beba zadovoljna, napravite nekoliko pokreta nalik veslanju smenjujući ruke naizmenično.
     
  • Leđa - Privijte bebu na grudi i izmasirajte joj leđa, počev od vrata, pa sve do guze.

Ukoliko ovo budete često radili, polako ćete pronaći ritual koji najviše odgovara vašoj bebi i vama. Pružajući joj svu tu ljubav i pažnju, bićete u istinskom kontaktu sa svojom bebom.

Za detaljnije vodiče za masažu beba različitih uzrasta, molimo vas, posetite odeljak o masažama.